2008 m. gruodžio 30 d.

Sveikinimas - ačiū, to paties linkim visiems prijaučiantiems!

Nesusipratimai

Jokiu būdu ne dėl to, kad kam įgelti, bet kad jų ateity mažiau būtų (pagal tai, kaip atėjo į galvą):

1. Pagal oficialius rezutatus, IV šių metų KMR etape 'baraka' 35,8 mylias įveikė vidutiniu 7,03 kts greičiu, turint omeny, kad kokių 12 mylių generaliniu kursu buvo laviruotė, o dar ~5 mylias - halfindas. Sakyčiau, arba skridom, arba distancijos ilgis kiek netikslus.

2. Šių metų Žalčių Karalienės antro etapo startas ir distancijoj sugaištas laikas fiksuojami nuo 11.00, o realiai startas duotas apie 14.00.



3. KMR rezultatai ir laiko pataisos visoms jachtoms skaičiuojami pagal Gilijos balą (nes šiais metais jos mažiausias). Tik nelabai suprantama, kodėl - jei ji plaukia trumpą distanciją.

4. Visur skelbiama, kad KMR bendras distancijos ilgis siekia ~250 jūrmylių. Kas tingi paskaičiuoti, sudėkim: 31,1 + 94 + 45,4 + 35,8 + 10 = 216,3. Ir ne pirmi metai taip jau (nekalbant, kad dėl "masovkės" ar "pompos" praktiškai aukojamas paskutinis plaukimas, kuris vietoj 10 mylių galėtų/turėtų būti ~250 - 216 +10 = 44, o jei dar ir olimpinis, tai tikrai būtų ką plaukti. bet ar ne tam susirenkam?)

Taigi - sveikatos, tikslumo ir korektiškumo visiems kitais metais!

Gerai įgulai II

Grįžtant prie pastebėjimo apie tai, ką lemia keletas procentų, tokia gimė lentelė, kurioje palyginami mūsų ir tos kitos jachtos, teikiančios mums vilčių kitiems metams, t.y. 'Nidos', rezultatai KMR2008:

Taigi, didžiausi skirtumai iš įvykusių plaukimų yra 4,13% mūsų naudai, ir 2,88% mūsų nenaudai. Jei skaičiuoti antrą etapą kaip hipotetinį, t.y. kaip reikėjo jį suplaukti, atrodytų taip:

Ar tai buvo utopija, ar vis dėlto kepas tą pirmą vietą šįkart pražudė?

2008 m. gruodžio 29 d.

Kova su ...?

Nejučia atėjo į galvą mintis, kas būtų, jeigu būtų...
Žinia, nuo šio pavasario Lietuvoje dažniausiai varžybų rezultatai buvo skaičiuojami pagal DH2oo7. Specai kalbėjo, kad jis labai nepalankus topiniams laivams (turima omeny masthead). O daugiau tikriausiai nelabai ką ir pasakysi, nes pati formulė kaip ir įslaptinta, todėl spėti galima tik priartėjimo būdu (yra tam tikrų prielaidų, kodėl taip yra visame pasaulyje - atsiranda žmonių, kurie, perkandę formules, pasistato jachtų, vadinamų "rating killer'iais", kurios legaliai turi labai mažus balus palyginus su realiu jų greičių. Viskas būtų logiška pasaulyje, tik matyt ne Lietuvoj, kur regatų prestižas kol kas tikrai ne Sydey-Hobart lygio, ir kur jachtą pasistayti nėra tip paprasta.) Atseit, jų balai nepagrįstai padidės kitų jachtų atžvilgiu. O dabar pažvelkime kitu rakursu, gal siauresniu, bet vos ne vieninteliu, kuris leidžia daryti išvadas mūsų inshore buriavime, nes KMR yra ta regata, kurioje kol kas plaukia daugiausiai laivų ir daro tai iš metų į metus. Koks laivas šiais metais vos nelaimėjo KMR pagal perskaičiuotą laiką? Po to, kai balas jam buvo labai "nepalankiai" perskaičiuotas? Ogi kalba eina apie 'Nidą'. Kaip ne kaip, paskutinis kartas, kai Carteris ar kažkas panašaus laimėjo KMR, buvo senokai. Padarius trumpą ekskursą, matosi, kad Carteris laimėjo tada, kai nelabai buvo su kuo plaukti. Ir ką gi, jie grįžo. Pritrūko 8 minučių, kas po ~40 valandų tikrai nėra daug. Bet esmė ne tame. Pažiūrėkim, kas ir kaip tuo laivu buriavo? Nuolatinė įgula, vietiniai taip sakant. Ir ką darė? Pagalvojo, pasimatavo, pasisiuvo naujas bures, ir ramiai, be didelių laimės paieškų suburiavo penkis etapus. Pažinodami laivą, vieni kitus, akvatoriją.
(dėkui už komentarus).
Ir atplaukė į tokią kompaniją:
ARABELA
NIDA
JIGY JIGY
KATARINA JEE
RAGANOSIS
VĖJAS PLIUS
YOMAYO
TORNADO
SAMSAS
ULTRA
Galima teigti, kad 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8 vietos nekelia jokios nuostabos, nes tai jachtos, kurios yra: a) greitos bent jau Kuršių mariose (RS280); b) apynaujės ir didokos (A35 ir First 34,7); c) buvusių regatų nugalėtojos (Conrad 25). Žinoma, nemažai jachtų apskritai nepateko į šią įskaitą, nes nefinišavo bent viename regatos etape, tačiau tokios yra taisyklės ir tokios yra lenktynės.
Dabar pažvelkime į tą patį dešimtuką per DH2007 prizmę, t.y. koks minėtų laivų apiburinimas:
FRACTIONAL
MASTHEAD
FRACTIONAL
FRACTIONAL
FRACTIONAL
FRACTIONAL
FRACTIONAL
FRACTIONAL
FRACTIONAL
MASTHEAD
Atrodytų, teisūs buvo specai, sakydami, kad topiniai stiebai su nauju DH nebeveža, jei ne... 'Nida'. Bet tada peržvelkim į dar du, objektyvesnį, ir subjektyvesnį, vertinimus. Pirmas - kokio lygio bures turėjo tos jachtos, žinant, arba tiesiog žvelgiant iš šalies:
Naujos/Geros
Naujos/Labai geros
Naujos/Labai geros
Nenaujos/Geros
Naujos/Geros
Nenaujos/Geros (?)
Naujos/Labai geros
Naujos/Geros (?)
Senos/Vidutinės
Nenaujos/Vidutinės
Ir galiausiai - dar vienas svarbus, jei ne svarbiausias faktorius, įgula:
Labai gera/Susidirbus
Labai gera/Susidirbus
Labai gera/Ne visai susidirbus
Labai gera/Susidirbus
Labai gera/Susidirbus
Labai gera/Susidirbus (bent jau ambicinga)
Gera/Susidirbus (?)
Gera/Susidirbus
Vidutinė/Plaukė pirmą sezoną kartu
Gera/Susidirbus
Taigi, priartėjom prie išvadų, kurias siūlyčiau pasidaryti patiems :) Patarimas (be jokios išankstinės nuostatos ir asmeninių pažiūrų) būtų toks - jei buriavimas teikia mums malonumą, reiktų ir stengtis jį gauti, su naujom ar senom burėm, topiniais ar daliniais stiebais, siekiant vietos ar kompanijos.
O kadangi tinklaraščiai yra asmeniniai arba kitaip tariant - subjektyvūs, norisi pastebėti, ko siekėm per KMR ir kas buvo pasiekiama. 'Nidos' pavyzdys pasirinktas ne veltui, nes taip jau išėjo, kad su šiuo laivu teko ilgiausiai buriuoti šalia fiziškai, todėl įdomu buvo lenktyniauti ir nesunku tikrinti savo greitį su geru konkurentu. Taigi - II etape reikėjo juos aplenkti 30-čia minučių faktiniu laiku, arba buriuoti vidutinišku 5,51kts greičiu, kai jie tai darė 5,35 kts. Ir tada būtų tai, kas galėjo būti, bet nebuvo...

2008 m. gruodžio 26 d.

Įgulos nario vynas

Malonu, kad teko turėti tokį pagarbų įgulos narį šiemet - net savo pavardės vyną turi...
Gal kitais metais pavaišins, kai kokiose nors varžybose kartu plauksim ;)

2008 m. gruodžio 23 d.

Gerai įgulai skiriama

Būti geru jachtos įgulos nariu – tai daugiau nei lėkimas šuoliais vykdyti užduoties, kai ant tavęs jau rėkia kapitonas. Netgi daugiau, nei žinojimas kaip halsuoti, venduoti, kelti ir leisti bures. Norint pakilti virš paprasto „balasto“ lygio, reikia atpažinti ir jausti bent jau tris konceptualius dalykus: svorio poveikį jachtai ir jo išdėstymo poveikį jachtos greičiui, prioritetus lenktyniaujant jachta, ir iniciatyvos ugdymą ir vystymą.
Visiems, norintiems būti gerais įgulos nariais, skiriama (ne pažodžiui versta iš anglų kalbos, su numanomu Deivido Flaino sutikimu).

Ką Reiškia Svoris
Tai, kur tu esi laive, visada yra didelis faktorius jachtos greičiui. Visada, visais kursais. Suprask, ir prisimink: greičio padidėjimas 1% plaukiant 6 kts greičiu (iki 6,06 kts), per 12 jūrmylių distanciją sudaro 1,2 minutės pranašumą; plaukiant 5 kts – 1,4 minutės. Vieno vidutinio svorio žmogaus svorio pernešimas ant borto, kai buriuojama pasvirusiu kyliu (vimpelinio vėjo kryptis nuo ~120° ir mažiau), padidina 30 pėdų jachtos greitį 0,1 kts. Dar neatrodo įtikinamai? Kitais žodžiais kalbant, jei visa 4 – 5 žmonių įgula sėdi ten, kur reikia, ir taip, kaip reikia, per 12 jūrmylių distanciją galima laimėti ~8 – 10 minučių, palyginus su tuo, jei tie patys žmonės yra bet kur kitur.

Kur Reiktų Būti?
Kaip jau kalbėta, maži patobulinimai gali labai daug.

Kaip reiktų krenuoti, norint tai daryti maksimaliai gerai?


Krenavimo jėga
1. Tegu krenuoja visa įgula.
2. Krenuojam, kaip reikia - juk tai sportas, per kančias - į žvaigždes.

Kur yra tas stebuklingas taškas, kuriame reiktų būti, kai krenuojama, priklauso nu daugelio dalykų – vėjo greičio, jachtos greičio, bangavimo, vairininko poreikių, jachtos dizaino. Dauguma lenktyniaujančių jachtų pakankamai aukštai banguoja nosimi, ir mažai juda transu, todėl dažniausiai svoris yra reikalingas priekyje, bet niekad toliau už vantus. Tai reiškia – nešam savo subekvatorines juostas iš kokpito, kai tik ten jūsų nereikia! Gana nesunku įsiviazduoti geriausią savo buvimo vietą pagal šį paveikslėlį:


Įsivaizduojamai vėjas pučia iš dešinės, t.y. jachta plaukia dešiniu halsu. Tada zonoje „1“ reiktų būti, jei vėjas yra silpnas, iki ~3 m/s, o kai jis stipresnis – reikia keltis į plačiąją „2“ zonos dalį, abiem atvejais – rodyklių kryptimi.
Ir dar – gera įgula visada pati reaguoja į vėjo susilpnėjimus, škvalus, ar greičio pasikeitimus – po vendo reikia jachtai suteikti pavėjinio kreno, lygiai kaip ir nurimus vėjui, o per škvalus atidirbti, kad jachta plauktų kuo lygesniu kyliu.

Pagalba Vairininkui
Kai jachta laviruotėje plaukia per daug pavirtus, sudėtinga yra ją išlaikyti kurse, bet to, vairas darosi „sunkesnis“. Todėl vairininkas turi gerai ir greitai sutarti su įgula dėl posvyrio kampo. Kai tik jachta įgauna greitį, jos krenas į pavėjį turi būti minimalus, tuo siekiant geriau stovėti kurse ir mažinti dreifą. Pirma greitis, paskui krenavimas. Jachta tampa panaši į įsibėgėjusi traukinį, kai ji plaukia teisingu krenu ir diferentu – ją sunku stabdyti ir lengva valdyti (kaip per bėgius – kur nusuksi?..) Todėl įgula turėtų jausti tai, ir reaguoti į greičio ir kreno pasikeitimus – nurimus vėjui ar apmažėjus greičiui, leisti jai pasvirti ir truputį panardnti nosį, o pakilus vėjui, ar padidėjus greičiui ir krenui – grįžti į antvėjinį bortą, ir kiek labiau į galą, kad nosis neužsikastų bangose.
Plaukiant pavėjui, svoris taip pat turėtų būti labiau priekyje, kaip ir per silpną vėją. Jei papuolėm į duobę, reikia leisti jachtai pasvirti kiek į pavėsį, išlaikant bures reikiamoj pusėj. Tačiau pradėjus „eiti“, naudinga yra turėti antvėjinį kreną, kokius 5 – 8 °. Esant stiprokam vėjui, svoris pernešamas labiau į galą, tačiau ne drastiškai, nebent planuojama glisuoti – tada reikia saugoti, kad nosis neužsikastų, ir jachta nepapultų į bročingą.
O dabar – skaudžiausia dalis, bet visgi. Esant štiliui ir nepatogiai bangai, pavėjui ar laviruotėj, bus plaukiama greičiau, jei visi, kas neįtraukti į tiesioginį darbą, sėdės kajutėj, priekyje ir pavėjy. Suprantama, vaizdelis viduj prastesnis, bet užtai galima užkąsti (jei prieš tai dar buvo kas nors išgerta – bet ne per daug!..)

Judėjimas Žudo Greitį
Visada, vykdant savo pareigas laive, stenkis nepamiršti, kad bet koks tavo svorio perkėlimas iš reikiamos vietos žudo greitį. Apgalvok viską, ką turi padaryti, taip, kad reiktų kuo mažiau judėti (vaikščioti) jachtoj. Daugumoj atvejų darbas gali būti atliktas sėdint ant borto, t.y. krenuojant. Pavyzdžiui, esant stipresniam vėjui, nebūtina eiti į kokpitą ar tuo labiau į pavėjinį borą, kad išleisti spinakerio falą ir atotampas prieš keliant spinakerį – jie pasiekiami ir nuo borto, tik reikia paprašyti tai atlikti arčiausiai ar patogiausiai sėdinčiojo.
Tobulam pasaulyje, visi darbai jachtoje galėtų būti atliekami kaip per sprogimą – visi įgulos nariai staiga išsiblaško, padaro kiekvienas savo darbus, ir vėl sušoka į tas pačias vietas, kurios dar gali būti šiltos, jei buvo greit apsisukta. Ir sustingti – jachtai patinka nurimti po bet kokių manevrų.

Prioritetai
Pereinam prie kito svarbaus faktoriaus norint laimėti lenktynes – prioritetų. Kuo daugiau lenktyniausi, tuo paprasčiau ir aiškiau bus suprasti, kurie dalykai yra būtini ir neatidėliotini, o kurie gali palaukti. Pavyzdžiui – kai keliamas spinakeris, ar būtina tuo pačiu metu atleisti groto kaningemą, šotinį kampą, ir achterštagą? Atsakymas – ne. Svarbiausia yra pakelti spinakerį ir pradėti leistį stakselį, jei spinakeris dar „nedega“. Tada, kai pagrindinės burės yra gerai atreguliuotos, reikėtų aprimti, ir leisti laivui įsibėgėti, o tada jau reguliuoti likusius dalykus, kaip kad groto pilvas. Atmink tai prie kiekvieno ženklo. Prie pavėjinio ženklo visiškai nebūtina pulti nurinkinėti spinakerio giko ir kitos įrangos tuo pat metu, kai jis yra apsukamas (jei iš kart po to nebus vendo, žinoma). Geriausia būtų susėsti ant borto, paliekant vieną žmogų sutampyti burių, atsistoti į kursą, ir įgauti greitį. O tada jau nuspręsti, kada geriausia sudėti spinakerį, surinkti falus, ir t.t.

Turėkim Planą
Lenktyniaujant yra keturi pagrindiniai manevrai: vendas, halsas, burių kėlimas ir nuleidimas. Susikurkim planą savo laivui, ir įgulai. Jame turėtų būti kiekvieno įgulos nario darbas konkrečiam manevrui. Tobulos schemos nėra – detalės turėtų būti išdirbamos treniruojantis. Tai, kas dirba ant mūsų laivo, mūsų įgulai, ir yra tinkama. Ir tai, kas yra nuspręsta, turi būti žinoma visiems, ir vykdoma. Tada netgi pasikeitus vienam įgulos nariui ar keliems, jiems gali būti lengvai nurodomos jų pareigos ir darbai, ir vėl visi bus įtraukti į veiklą ir žinos, ką ir kada daryti.

Imamės Iniciatyvos
Galiausia, norint tapti roko žvaigžde, ar tiesiog geru lenktynių įgulos nariu, turi išmokti ir nebijoti imtis teisingos iniciatyvos. Kai įlipi į laivą, žinai, kad burės turi būti patikrintos, virvės tvarkingos, ir įranga paruošta naudojimui. Visa tai galima padaryti be atskiro paliepimo ar prašymo. Išplaukus į distanciją, paprašyk kapitono, kad suteiktų visą reikiamą informaciją, kurios dar nežinai – kokia distancija, starto procedūra, ženklai, finišas... Jei įmanoma, vertinga būtų praplaukti tais kursais, kuriais ruošiamasi lenktyniauti, kad žinoti, kokias bures ir kada gali tekti kelti. Taip pat verta pasiruošti spinakerio įrangą prieš startą iš reikiamo borto.
Pagalvok pats sau. Artėjant prie priešvėjinio ženklo, įvertink, kiek laiko reikia paruošti spinakerį, pasitark su kitais, ir nerk į kajutę jo paimti. Reaguok į škvalus ir duobes, krenuodamas atitinkamai. Stebėk tą distancijos dalį, kuri vairininkui ar taktiku yra nematoma, ir sakyk, kas ten vyksta neįprasto. Tai jokiu būdu neturi būti nenutrūkstamas žodžių srautas, nes per daug informacijos yra taip pat blogai, kaip ir per mažai. Todėl vertėtų dėstyti trumpai, aiškiai, ir po vieną vienu metu.

Nepamiršk priminti vairininkui, kad gera įgula ne gaunama, o išmokoma. Būk tikras, kad buriuoji su tuo, kas vertina aistrą ir tikisi išmokti buriuoti geriau. Geras vairininkas turi gyslelę iš kiekvieno įgulos nario išgauti tokios naudos, apie kurią net jis pats ne visada žino, ir tuo pačiu parodyti, kad kiekvienas laive yra reikalingas. Jis dažnai klausia tavo nuomonės apie burių reguliavimą, taktiką, greitį (netgi jei galiausiai praignoruoja tavo nuomonę). Vairininkui turi rūpėti, kad visi įgulos nariai žinotų distanciją, mūsų pačių taktiką, ir planą. Bendra nuotaika ir požiūris į reikalą sukuria atsakomybės jausmą už rezultatą ir skatina imtis iniciatyvos ten, kur jos reikia.

2008 m. gruodžio 18 d.

2008 m. gruodžio 1 d.

s/y "Tojana" reitingo skaičiuoklė


Metų reitingas, arba "nuo kalbų - prie darbų"

Pasiklausius, tiksliau - paskaičius tam tikrų kalbų apie bendrą metinį jachtų reitingą, jo įdomumą ir svarbą, matėsi, kad buvo norinčių pateikti savo pasiūlymus, formules ir metodus. Kadangi įdomumas liko, o pasiūlymų - ne, nieko kito neliko, kaip siūlyti savo variantą. Štai jis.
Tikriausiai būtų tikslinga pradėti nuo aprašymo ir išvedžiojimų, kuo remiantis ir į ką kreipiant dėmesį sudaryta gan paprasta formulė to reitingo skaičiavimui.
Už pagrindą paimti du skaičiai(savo ruožtu susidedantys iš dar kelių) - tai varžybų balas, ir užimtos vietos balas.
Varžybų balui įtakos turi:
- varžybų lygis (nacionalinis čempionatas turėtų būti vertinamas koeficientu 2, kitos regatos 1);
- distancijos ilgis (ilgesnė distancija kelia balą);
- plaukimų skaičius (kuo daugiau plaukimų, tuo balas didesnis).
Užimtos vietos balą lemia dalyvių skaičius, ir pati užimta vieta, be abejo.
Turint šiuos du skaičius, gauname jų sąveikos rezultatą, taip sakant, tai yra - konkrečios regatoj užimtos vietos reitingą. Kadangi regatų per metus vyksta keletas, tikriausiai yra logikos metų gale skaičiuoti kelių tokių reitingų sumą, gaunant bendrą metinį jachtos reitingą. Kaip priimtiniausią skaičių naudojame 4 regatas (visose vykstančiose regatose kartais fiziškai neįmanoma suplaukti, o skaičiuojant mažiau, išlošęs porą klubinių regatų gali pretenduoti į nugalėtojo titulą, neiškišęs nosies, tarkim, iš savo ežero ar įlankos).
Žinoma, sunku aprašyti visus "už", "prieš", "labiau" ir "mažiau" faktorius skaičiuojant ir tikrinant, kaip ir kas galėtų atrodyti. Verta dėmesio turbūt tik tai, kad, kadangi kuriant tokią skaičiuoklę buvo žiūrima atgal į praėjusį sezoną, tai ir regatas buvo galima gana gerai palyginti - ko vera ilgesnė, ar daugiau plaukimų turinti.
Taigi, skaičiuoklė kaip ir paruošta. Ji tikriausiai dar bus taisoma, jei atsiras norinčių argumentuotai ginčytis ir patarti. Be to, norint susumuoti visų jachtų rezultatus, ir apskaičiuoti metų nugalėtojus, reiktų žinoti ir visų regatų rezultataus ("Gero Vėjo", "Marcinkevičiaus taurės" aptikti nepavyko).
Kaip pavyzdys pridedamas s/y "Tojana" reitingas.