2008 m. spalio 15 d.

Jachtų matavimo liudijimai (balai)

Buvo iškilusi mintis (ir adresuota tam tikriems ponams), bet kažkodėl nesimato nei judesio, nei komentaro, nei atsakymo. Čia, beje, be potekstės.
Kalba eina apie jachtų matavimo liudijimus. Laikas nuo laiko keičiasi matavimo sistemos, bet dar dažniau keičiasi konkrečių jachtų balai. Ir nors tai ir kalkuliatorių kova, kuri vyksta krante - tegu ji vyksta garbingai, ir atvirai. Elementariausias pavyzdys, bet ne retas - netgi regatos starto metu neaiškūs jachtų balai, nors organizatorių skelbta, kad ši informacija bus viešinama valanda ar dvi iki starto (pagal instrukciją). Ir vietoj to, kad paskaičiavus, kiek kas kam turi "atvežti", ir buriuoti (pastebėkim: nebesiginčijant, teisingas pats jachtos balas ar ne - šaukštais po pietų nebarškinant), kyla tam tikrų abejonių, ar balas nebus pakoreguotas jau skaičiuojant rezultatus. Gink dieve - jokiu būdu nekyla įtarimų nei vieną teisėją taip darant. Bet juk pretekstas duodamas?..
Taigi, pasiūlymas būtų toks - skelbti visų jachtų apmatavimo rezultatus viešai, pavyzdžiui - LBS interneto svetainėje. Iš principo tam neturėtų būti problemų - apmatuotų jachtų tikrai nėra daug, o ir pats matavimo liudijimas - Excel byla, vieno puslapio. Užtai:
- visi gali pažiūrėti, kas apsimatavęs ir ką (lengviausia palyginti vienodus laivus);
- pastebėti matavimo klaidas, kurios mūsų visų apmaudui nėra retos (kaip sraigto "pametimas" ar bulbos pakeitimas į paprastą kylį);
- galima pasukti galvą, kas geriau - didelis balas ir greitesnė jachta, ar atvirkščiai;
- sumažinama "kranto" intiriga dėl balų, tuo pačiu perkeliant "reikalus" į vandenį, kur ir turėtų būti buriuojama.
Žinoma, tai aktualiausia buriuotojams-sportininkams, tai yra tiems, kurie nori lenktyniauti, laimėti, ir konkuruoti. Todėl gali pasirodyti ne taip aktualu. Bet juk balų skaičiavimai kaip tik ir skirti tam reikalui - konkuravimui.
Tokia tai mintis. Bėgant laikui matysim, ar ji sulauks atgarsio, ir įgyvendinimo.