2008 m. gruodžio 1 d.

Metų reitingas, arba "nuo kalbų - prie darbų"

Pasiklausius, tiksliau - paskaičius tam tikrų kalbų apie bendrą metinį jachtų reitingą, jo įdomumą ir svarbą, matėsi, kad buvo norinčių pateikti savo pasiūlymus, formules ir metodus. Kadangi įdomumas liko, o pasiūlymų - ne, nieko kito neliko, kaip siūlyti savo variantą. Štai jis.
Tikriausiai būtų tikslinga pradėti nuo aprašymo ir išvedžiojimų, kuo remiantis ir į ką kreipiant dėmesį sudaryta gan paprasta formulė to reitingo skaičiavimui.
Už pagrindą paimti du skaičiai(savo ruožtu susidedantys iš dar kelių) - tai varžybų balas, ir užimtos vietos balas.
Varžybų balui įtakos turi:
- varžybų lygis (nacionalinis čempionatas turėtų būti vertinamas koeficientu 2, kitos regatos 1);
- distancijos ilgis (ilgesnė distancija kelia balą);
- plaukimų skaičius (kuo daugiau plaukimų, tuo balas didesnis).
Užimtos vietos balą lemia dalyvių skaičius, ir pati užimta vieta, be abejo.
Turint šiuos du skaičius, gauname jų sąveikos rezultatą, taip sakant, tai yra - konkrečios regatoj užimtos vietos reitingą. Kadangi regatų per metus vyksta keletas, tikriausiai yra logikos metų gale skaičiuoti kelių tokių reitingų sumą, gaunant bendrą metinį jachtos reitingą. Kaip priimtiniausią skaičių naudojame 4 regatas (visose vykstančiose regatose kartais fiziškai neįmanoma suplaukti, o skaičiuojant mažiau, išlošęs porą klubinių regatų gali pretenduoti į nugalėtojo titulą, neiškišęs nosies, tarkim, iš savo ežero ar įlankos).
Žinoma, sunku aprašyti visus "už", "prieš", "labiau" ir "mažiau" faktorius skaičiuojant ir tikrinant, kaip ir kas galėtų atrodyti. Verta dėmesio turbūt tik tai, kad, kadangi kuriant tokią skaičiuoklę buvo žiūrima atgal į praėjusį sezoną, tai ir regatas buvo galima gana gerai palyginti - ko vera ilgesnė, ar daugiau plaukimų turinti.
Taigi, skaičiuoklė kaip ir paruošta. Ji tikriausiai dar bus taisoma, jei atsiras norinčių argumentuotai ginčytis ir patarti. Be to, norint susumuoti visų jachtų rezultatus, ir apskaičiuoti metų nugalėtojus, reiktų žinoti ir visų regatų rezultataus ("Gero Vėjo", "Marcinkevičiaus taurės" aptikti nepavyko).
Kaip pavyzdys pridedamas s/y "Tojana" reitingas.