2012 m. gegužės 14 d.

Requiem sportininkams, arba - kiekvienam savo

Keista (o tiksliau - paniekinamai gaila) žiūrėt, kaip eilinį kartą patvirtinamas senas posakis "техника в руках дикаря - груда металлолома" - kai turint visą ORC teikiamų privalumų puokštę naudojamasi (arba nesinaudojama apskritai, prisimenant ne seną patirtį, kai varžybose iš 5 laivų 2 apskritai neturėjo sertifikatų) lopeta... Kalba apie Time on Distance sistemos pritaikymą rezultatų skaičiavime - kai naudojamasi pačiu paprasčiausiu, o vadinasi ir mažiausiai teisingu ir tiksliu būdu įvertint jachtų pajėgumus ir nustatyt rezultatus.



Iš ORC:
Time on Distance
Corrected time is calculated by the distance coefficient as follows:
Corrected time = Elapsed time - (ToD * Distance)

<...>; The ToD method is best used in constant wind conditions. (kam įdomu - išsivers, google translator veikia puikiai)

Iš to paties ORC:
GPH: General Purpose Handicap is an average representation of all time allowances used for simple comparisons between boats and possible class divisions. It is calculated as an average of the time allowances of 8 and 12 knots true wind speed for the Circular Random pre-selected course.
Vadinasi, naudojantis ToD (o iš principo, ir ToT, nes tai tas pats, tik gauta perskaičiuojant 600 atžvilgiu), geriausi rezultatai bus gauti esant 8 ir 12 mazgų vėjo greičiui, be to, jam nežymiai kintant viso plaukimo metu. kas yra dalyvavęs varžybose, žino, kad tai beveik neįmanoma pasiekt, jei plaukimas trunka ilgiau bent už 1,5-2 valandas.


Viskas būtų gerai, jei ne:
- kam mokėt už ORC sertifikatą (ir sistemos naudojimą), jei naudojamasi praktiškai tomis pačiomis galimybėmis kaip ir prie DH?

- kodėl vietoj to, kad parsisiųst nemokamą rezultatų skaičiavimo programą Altura iš ORC puslapio, išmokyt vieną-du teisėjus ar sekretorius ja naudotis - einama tinginių keliu, kai net nesugebama publikuoti teisingai suskaičiuotų rezultatų, o mulkinama liaudis?

- dirbtinai paliekama minimaliai mažai sportinio elemento, viską perkeliant ant gamtinių sąlygų (kai, esant skirtingam vėjui bet taikant tą patį GPH, vieni laivai įgauna pranašumą, kiti - vos ne baudą, kai tuo metu visuose sertifikatuose yra tiek Triple Numbers, tiek PL koeficientai, kurie savotiškai reaguoja į vėjo stiprumą ar distancijos praplaukimo greitį).

O kol kas - lieka laukt. Kam - stipraus vėjo, kad pralėkt halfindais su vėjeliu, kam - silpno, kai dideli laivai stovi dėl savo mažo SA/D koeficiento (ar gal nemokėjimo buriuot), kam dar ko nors... Bet kokiu atveju - kiekvienam savo. Mes su malonumu po nuo kiekvieno ketvirtadienio laukiam PaPa '12.