2013 m. birželio 17 d.

400 litų kaip į sėdimąją, arba kaip Rondo ORC čempionatą laimėjo.

Na, gal ir ne taip radikaliai, tačiau kitokios antraštės neparsiduoda.
O kad verkė mūsų pinigėliai, ir ne tik mūsų, ir kodėl - tai teisybė.



Kam įdomu - galima ir chronologiškai, nors pagal žanro taisykles reiktų makaluotis pirmyna atgal, svarbu, kad tik bendro rezultato nebūtų ir viskas gerai nesibaigtų.
Taigis, oficiali pradžia turėjo būti ketvirtadienį 17 valandą - nuo tada turėjo būti galima užsiregistruoti. Bet, kaip sako Odesoje - чтобы да, так нет. Kaip ir kitą rytą, nei nuo 8, nei nuo 10. Tik nuo 11 iki 13, nesvarbu, kad dėl tokių grafiko vingrybių daugelis pasiėmė laivą dieną, per kurią visiškai neko neįvyko. Viltis, kad ne viskas prarasta, kiek sužibo 16 val, kai laiku ir gana konkrečiai (jei nepasakyt - lakoniškai; kita vertus, tokio pasitarimo, koks buvo, galėjo visai nebūt, nes nieko naujo ten niekas nepasakė - atsakymai į visus klausimus buvo "kaip parašyta instrukcijoj"). Toliau - fantazija apie startus. Taip, fantazija, nes bet kas, mokantis suskaičiuot iki 8 (jūrmylių), supranta, kad du plaukimai, jei distancija apie 8 mylias, ir startas planuojamai 18,30 - arba neįvyks, nes 8 mylias "olimpinės" distancijos nelabai greičiau kaip per 2 valandas ir suplauksi, arba finišas bus link 23 valandos, kas atrodo nelabai įprasta.Tačiau čia mūsų lūkesčiai buvo viršyti - neįvyko nė vienas plaukimas! Kaip ir buvo galima tikėtis, turint vieną motorlaivį, apie kurio eiklumą ir greičio galimybes atviroj jūroj istorija nutyli, ženklai buvo išmėtyti bet kaip (kai raudona vėliavėlė, turėjusi būt antru ženklu, atsiranda žemiau ir dešiniau pirmojo), o galiausiai finišo ženklas išvis dingo, ir plakukimas buvo nutrauktas. Kažkaip šviečiasi, kad kalta čia ne jūra, o Trakų ir Elektrėnų akvatorijoms "zakrytogo vidą" pritaikyti inkariukai nelaikė - kas akurat buvo patvirtinta šeštadienį ryte, kai bemaž viso laivyno buvo paprašyta susimesti inkarais, idant "būtų galima tęsti varžybas...". Tęsti, tai tęsti, pirmas plaukimas vos įvyko - nes kilo įtarimų, kad net pirmaujančios jachtos neaplenkė pirmojo ženklo per reglamentuotas 30 minučių. Abejonės buvo išskalidytos protestų komiteto (atseit, startas buvo duotas ne tada, kaip kažkam pasirodė, o kitu, teisingu laiku. Klausimas - o kada oficialiai pirmas laivas aplenkė ženklą, jei pirmojo ženklo teisėjo šalia pirmojo ženklo nebuvo nė kvapo? tikriausiai liks be atsakymo...). Tendencija buvo patvirtinta per antrąjį tos dienos plaukimą - nurimus vėjui, kad ir pasisukus, kas leido vos ne vienu halsu suplaukt laviruotę, o pasiteiravus, ar tai yra teisingas ORV distancijos interpretavimas, buvo atsakyta, kad mes tikriausiai turėtume skęsti, jei drįstam į radijo eterį išeit, buvo duota suprast, kad plauksim kaip išeis. Išėjo lėtai, nes dabar jau nė vienas laivas per 30 minučių nespėjo iki ženko nuplaukt. Kurgi ne - gal reikėjo dar ilgesnę distanciją išmest, ir pabandyt per 30 minučių iki ženklo nusigaut?.. Klausimas retorinis, atsakymo nereikalaujantis. Kaip ir buvo galima prognozuot, trečio (ar antro?) plaukimo niekas nebesitikėjo, nes vėjas rimo toliau.

Sekmadieniui - ORC pažiba, navigacinis plaukimas! Kažkas, girdi, jau norėjo paklaust, prie ko čia navigacija ir ORC formatas, ypač, kai iš iki tos dienos suplanuotų 4-5 plaukimų įvyko vos vienas ir logiška būtų buvę bandyt įvykdyt bent dar tuos 2-3, bet laiku prisiminė apie galimybę paskęst radijo eteryje, ir nieko klaust nebesinorėjo. Maloni staigmena - vakarų vėjas, kuris iš navigacinės padarė 100% sportinę distanciją, kuri buvo labai panaši į 4 laviruotes ir 4 "fordakus" (tik paskutinėj kilpoj vėjas kiek pasisuko, ir gavosi vienas halsas vežantis tiek pirmyn, tiek atgal, nors tiek laviruot pavyko, tiek spinakerį atgal panešt.). Nežinoma, kiek legaliai buvo sutrumpinta distancija ReScore grupei, nes instrukcijoje tokio varianto numatyta nebuvo, bet sportininkams tenko "pumpuoti" beveik iki vakaro. Galiausiai - 4 didieji laivai iš ORC I grupės nespėjo net į kontrolinį laiką.
Krante išaiškėjo, kad rezultatai skaičiuojami pagal PL formulę, nors vėlgi Instrukcija sako - ToD Offshore. Pilnam fasonui - netgi distancijos ilgis, ir tas suskaičiuotas neteisingai, nes kaip nesuk, 22,4 mylios gaunasi mažiausiai (kam įdomu, patikimi šaltiniai pateikė koordinates Prijomnikas: N 55 43.8201 E 020 59.6278; Geltonas: N 55 45.9796 E 021 04.4582 ).
Reziume - labai rimta kova su "Maria". Tai yra didžiausias ir rimčiausias mūsų konkurentas paskutinius porą metų, ir labai malonu sugebėti juos aplenkti. Gaila, kad nebuvo X-xs'o konkurencijos, rimtesnės, nei atsispindi rezultatuose, nors su pagarba galime teigti, kad jų irgi prisibijojom. Malonu iškovoti antrą ORC čempionų titulą iš eilės (ir iš tiek pat galimų), bet labai norėtųsi geriau neiškovot jokio titulo, bet sudalyvauti gražioj, tvarkingoj, rimtoj regatoj, kad ir už tuos pačius 400 litų - antrus metus iš eilės neaišku, nei kur jie nueina, nei kam tokia suma, nei už ką... Vardo (regatos prestižo) - nėra, kokybės - net nekvepia, malonumo - kaip nesakysiukąpačiamsusavimdaranattiekpat (kiek pats sau suteiksi, tiek ir turėsi...). Pinigai pinigais, sumokėjai, ir pamiršai, kad buvo. Pernai dar bent buvo teisėjų, teisėjų laivų, operatyvumo priimant sprendimus ir keičiant distancijas - šiemet tik вялотекущая шизофрения. Bet kai nebeišeina suprast, kame čia malonumas ar mintis, kyla visokios mintys, dažniausiai - pesimistinės...

Todėl ir atrodo, kad Rondo, net nedalyvavę, gali laikyti save nugalėtojais. Šiais metais dar buvo abejonių, kur geriau praleisti tą savaitgalį. kitais metais, jei tendencijos išliks - manau, kad net abejonių nebeliks. Tik (truputį) gaila, kad tų abejonių nebeliks ne šių varžybų naudai.

 
Ir, nors ne prizuose laimė (ypač, kai šie prizai gana apčiuopiami ir gana vertingi), bet gautas prizas tampa panašus į antkapį. O kur "nuplaukė" KVJUD taurė, kaip ir vadinosi varžybos - daug kam tikriausiai mįslė. Juk jei taurė, tai juk turi kažkas taurę gaut?..
 
 
P.S. ir bendroj įskaitoj "Baraka" užėmė trečią, o ne ketvirtą, vietą.
 
 
 
 
P.P.S. artėja "Joninių regata". Kažkodėl atrodo, kad ji bus (organizavimo ir poskonio prasme) geresnė.