2013 m. birželio 26 d.

Joninės 2013

Problema gaunasi - kai lot reikia, tai visi moka, o kaip dabar gražiai pakalbėjus?.. Ar jei nebus kritikos, užsiskaitys kaip komplimentas?
Žodžiu, buvo gera regata, tikriausiai - visomis prasmėmis, išskyrus asmeninius rezultatus, kurie galėjo būt geresni.

Tiesą sakant (beje, yra pasiūlymas nepamiršt, kad visa tai - grynai asmeninė nuomonė ir patirtis), visos 5 Joninių regatos buvo kietos.
Tiesą sakant, lygis tikriausiai vis dar kyla aukštyn iš metų į metus.
Tiesą sakant, tai buvo viena iš 2-3 regatų, kurią norėjosi šiemet laimėt.

Jei dėti pliusus ir minusus, tai:
registracija kiek strigo -
nuostatai atsirado anksti +
pasitarimo laikas pasikeitė gana vėlai -
tam tikri punktai instrukcijoje ++ (kur "be nagrinėjimo")
tų pačių punktų vykdymas ?
starto mokestis -/++ (adekvatus visiškai)
improvizuotas atidarymas su vainikų teikimais -/++ (gražu, galėjo būt spartesnis tempas, nors į startą niekas nepavėlavo irgi)
distancijos ilgis ++
startas --/+ (laiku, gražiai, bet linija labai kreiva)
fotografų ir kitos medios keikis distancijoje ++
galimybė tą medią pamatyt - (išskyrus Facebook'e?)
galimybė gaut nuotraukas originale ? --
varžybų elementas +++ (tiesiog pavyko kova, organizatoriai čia ne prie ko)
rezultatų skaičiavimas ++
pusryčiai +++
pusryčių meniu -/+ (kūdokai taip, kiaušinienė su šonine ir svogūniukais būtų labiau tikus, nei tas inteligentiškas omletas...)
sponsorių lauknešėliai ++
uždarymo šventė +++ (vos ne idealus renginys, sakyčiau...)
prizai ++ (originalūs, gražūs, išlaikyta linija)
rezultatų nebuvimas kelias dienas po finišo -
vėjo nebuvimas - ne organizatorių "nuopelnas", bet galėjo būt nors 2 m/s --

O jei apibendrint - visi minusai nenusveria nė vieno pliuso. Jie labiau skirti konstruktyviai organizatorių kritikai, kurią jie, manau, sugebės priimt, ir panadaut visa tai tam, kad kitą kartą dar geriau būtų. Jei šį savaitgalį būtų galima pakartot - su mielu noru!

...startas buvo veik idealus, bent jau tikrai - geriausiais iš viso "floto". Kiek nervų buvo dėl užsitempusio atidarymo, kur bArakos įgulai buvo įteiktas vainikas, nes reikėjo nuplaukti į Smiltynės jachtklubą pasikeisti garderobą - turistinį į lenktyninį, ir buvo baimių, kad nepavėluotume. Nepavėlavom. Pasisukinėjom ant linijos, vėjas irgi pasisukinėjo, startavom daugmaž laiku, tik ne tuo halsu, nes vėjas pasisuko. Paskui atsisuko, pradėjom halsus, kurie baigės kažkur ties VBLS'u. Tada prasidėjo užkilimai.
Kaip ne keista, bet tykiai reaguodami į vėjo pasisukimus ir greičio pokyčius, 4 laivai ("Baltas", "Moredo", "Maria" ir mes) pradėjom gana greitai tolti nuo visų likusių, kurie protestavosi, daužėsi bortais, plazdino spinakerius ir (ar?) šiaip grybavo. Buvo jau pritemę, bet subjektyviu veritinimu, kai ketvirtas laivas buvo prie "5-os bojos", penktasis dar nebuvo aplenkęs "4-os A"... Taip pasišvilpaudami (nes vėjo juk mažai?.. nes normaliai juk "gero vėjo!" per varžybas linki vieną kartą, o Kongas kažkodėl - 3..) ir buriavom link ženklo. Pirma "Maria" pabėgo, paskui mes ją privijom, o už ženklo ir aplenkėm, nepadėjo nei Code-0. Tiesa, paskui mes jų išsigandom, ir nusprendėm ne pralošti kovoj kaip vyrai, o atsisėsti ant seklumos, ir juos praleisti... Na, gerai, Algeli, nenusimink - gavom į škudurus kaip priklauso, niekas čia nepasidavinėjo: kažkaip sušvietė galvoj (mėnulis juk didelis buvo!..), kad geru kursu einam, o pasirodo - negeru; teko ir pasimaudyti, ir bungee-jumping'ą ant spinaker-falo išbandyti, galiausiai tik į stiebą įlipus, pavyko išsilaisvinti. Ir iš tokio mielo usžiėmimo kaip būti lyderiu, pavirto tas buriavimas į užsiėmimą "būti besivejančiu". Pavirto, bet nelabai pavyko, nes privijo ir "Rondo", o ir "X-xs" tiek bebuvo likę, kad aplenktų. Pasisekė, kad neaplenkė.
Rezultatai - "Maria" vos neatvežė visam laivynui pagal faktą. Labai norisi tikėti, kad jei ne seklumos, gal galėjom ir mes atvežti. "Moredo" pirmą kartą laimėjo "line honours" iš sportininkų - nors prizo ir negavo (?). Vertinant objektyviai - trečia vieta yra tikrai gerai; pralošta per seklumą - labai daug...

Liko dar keletas minčių, kaip kitą kartą reiktų geriau suplaukt - pasiliksim jas sau, nes, kaip matosi, ir taip nemažai nagingų konkurentų yra. Bet dėl geros sportinės kovos juk į tas varžybas ir plaukiam. Gaila tik, to žiedo neradom, nors gal - negaila? Ką kitais metais būtume veikę?